Today we are rich: de kracht van vertrouwen

Al een paar keer verwees ik in een artikel naar Today We Are Rich van Tim Sanders. Tot mijn verbazing had ik nog nooit een artikel over het boek zelf geschreven. Dat is jammer, want het is echt de moeite waard. Dus bij deze.

Today we are rich

Het boek begint met een ontroerend verhaal uit de tijd dat Tim nog een jongen is:

Hij woont dan bij zijn grootmoeder Billye. Op een dag komt daar een man aansjokken die vraagt om een dag werk en een warme maaltijd. Hij is al dagen lopend onderweg, heeft geen bezittingen meer en wordt door iedereen weggejaagd.

Grootmoeder heeft het absoluut niet breed, maar belooft de man een maaltijd en $ 10 voor een dag werken. Hij werkt als een paard en krijgt daarom van Billye een dubbele beloning: $ 20. Als klap op de vuurpijl krijgt hij ook nog een paar bijna nieuwe schoenen die van Tims overgrootvader zijn geweest.

De man wandelt daarna dolgelukkig weg, waarop grootmoeder zegt: “Timothy. Today is a very special day for us. Don’t ever forget this feeling. Today we are rich!

7 Lessen van een wijze grootmoeder

Grootmoeder leert Timothy belangrijke lessen (of principes). Hij is ze jarenlang kwijt, maar vindt Billye en haar lessen terug en is sindsdien nooit meer arm geweest. Over die 7 lessen van grootmoeder gaat Today We Are Rich.

Les 1 – Voed je geest met goede dingen. Let op de informatie die je naar binnen werkt. Wees net zo voorzichtig met wat je in je geest stopt als met wat je in de mond stopt.

Les 2 – Ga vooruit in een gesprek. Deze les staat bol van de gesprekstips, zoals deze hoe je met kritiek om kunt gaan:

Kritiek is als pecannoten. Die moet je eerst kraken, voor je ze kunt eten. In alle kritiek zit zo’n noot die gebruik je en de bast gooi je gewoon weg.

Les 3 – Train je dankbaarheid spier. Dankbaarheid is een geweldige bron van geluk. Dankbaar zijn geeft je een gevoel van overvloed en: “You can’t be hateful when you are grateful!”

Les 4 – Geef om rijk te zijn. Door te geven krijg je vanzelf een rijk gevoel. Tim Sanders noemt 4 regels voor effectief geven:

  • geef in overeenstemming met je waarden
  • geef om anderen te empoweren
  • verwacht niks terug
  • geef altijd

Les 5 – Bereid je voor. Als je iets belangrijks moet doen, zorg er dan voor dat je slim voorbereid bent. Start tijdig, lees je in, maak notities, zorg voor goede contacten, oefen voor de spiegel en visualiseer. Ga niet tot het laatste moment door, maar neem juist dan voldoende rust.

Les 6 – Vergroot je vertrouwen Een rijk gevoel van vertrouwen komt volgens Billye uit 3 bronnen: zelfvertrouwen, vertrouwen op anderen en geloof in God. Daarom heet het boek ook Today we are rich en niet Today I am rich; vertrouwen is geen eenmansactie.

Les 7 – Kom je beloftes na. Zoals Norman Vincent Peale zegt: “Beloftes zijn als huilende baby’s in het theater, die moeten er zo snel mogelijk uit.” ;-) Zorg dus voor een goed systeem om je beloftes altijd na te komen. Dus ook beloftes die je aan ‘minder belangrijke mensen’ gedaan hebt.

Origineel?

In de VS werd Tims boek heel positief ontvangen. Het regende 5-sterren reviews bij Amazon. Een enkele kritische reviewer betwijfelt of de lessen wel echt van grootmoeder Billye komen en vindt ze niet origineel. Maar volgens mij zijn De zeven eigenschappen van effectief leiderschap dat evenmin ;-).

“A page-turner that pays big dividends.” – Seth Godin

Origineel of niet, Today We Are Rich is een heerlijk boek. Een makkelijk leesbaar verhaal waar je ook nog wat van leert. Dit is echt zo’n boek om steeds weer te lezen. Dan werk je meteen aan les 1 ;-)

© Albertine ’t Hoen

Today We Are Rich: Harnessing the Power of Total Confidence. Tyndale 2011 ISBN 978 1 4143 3911 5 Op de site van Tim Sanders kun je een deel van het boek downloaden.

Lees ook: