Margot is waanzinnig toegewijd. Het symposium MOET goed gaan (zoals alles in haar werk altijd goed moet gaan ;-) ). Margot gaat steevast voor de volle 100%.
Margot gelooft dat niemand het symposium zo goed kan organiseren als zij. Anderen zouden vast niet zo secuur zijn. Als het aan haar ligt, controleert ze zelfs of alle goodie bags wel precies de juiste inhoud hebben.
Ik spreek vaak mensen als Margot (en ik ben er zelf ook een :-) ) die enorm betrokken zijn bij hun werk. Ze zijn toegewijd, behulpzaam, secuur, loyaal of gedreven. Dat zijn allemaal prachtige (kern)kwaliteiten.
Valkuil
Maar soms wordt zo’n kernkwaliteit hinderlijk. Dan schiet je net als Margot door en stap je in je valkuil:
- toewijding wordt dan bijvoorbeeld fanatisme,
- behulpzaamheid schiet door naar bemoeizucht,
- secuur zijn wordt irritant muggenziften,
- loyaliteit kan ontaarden in onderdanigheid en
- gedrevenheid wordt bijvoorbeeld drammerigheid.
In je valkuil stappen is niet leuk voor anderen, maar vooral niet voor jezelf. Op zo’n moment verdwijnt je werkplezier en wordt je energie opgeslurpt. Natuurlijk kun je dan tegen jezelf zeggen hoe stom het is dat je weer in je oude valkuil gestapt bent, maar daar schiet je weinig mee op.
Slimmer is het om deze 3 tips te gebruiken. Ze kunnen je helpen minder last van je valkuil te hebben.
1 Je kernkwaliteit en valkuil zijn niet zwart-wit
Kernkwaliteit en valkuil zijn geen alles of niks verhaal. Je valt niet ineens in je valkuil, dat gaat heel geleidelijk. Door bijtijds te zien dat je richting valkuil gaat (en niet te wachten tot je op de bodem aanbeland bent ;-) ) kun je tijdig maatregelen nemen.
2 Je valkuil is een energievreter
Als je je kwaliteit gebruikt, geeft dat energie. Je valkuil is een energievreter. Door je daarvan bewust te zijn kun je beter het verschil merken tussen valkuil en kernkwaliteit. Want je valkuil voelt soms o zo natuurlijk.
3 Gebruik je uitdaging
Zoek uit wat jouw uitdaging is en gebruik die. Als je je uitdaging en kernkwaliteit weet te combineren ben je onwijs sterk bezig! Je uitdaging is het positief tegenovergestelde van je valkuil. In dit artikel lees je meer over het vinden van je uitdaging.
Bonustip: vraag hulp
Soms zie je zelf niet goed wat je valkuil is. Vraag een coach of een betrouwbaar iemand uit je omgeving je te helpen je valkuil te ontdekken.
Kortom: wees je bewust van je valkuil, het zal je energie en werkplezier vergroten.
© Albertine ’t Hoen
NB In dit artikel lees je meer over kernkwaliteit, valkuil, uitdaging en allergie. Met een downloadbaar invulschema om zelf aan de slag te gaan.
Leestip: In Bezieling en kwaliteit in organisaties van Daniel Ofman lees je alles over kernkwadranten en nog veel meer. Het lezen waard!