De Via Gladiola in je werk

Persoonlijke ontwikkeling

Poeh, wat is het warm. Toch zwoeg je door, want het einde is in zicht. Je loopt nu echt op je tandvlees. Gelukkig lonkt heel in de verte de Via Gladiola. Nog even en je zult voor het eerst in je leven de Vierdaagse uitgelopen hebben.

Maar dan gebeurt er iets onverwachts. De weg naar Nijmegen is plotseling stevig gebarricadeerd. Je wordt zomaar rechtsaf het bos in gestuurd. Nee toch… niet weer die ellendige Zevenheuvelenweg.

De paniek slaat toe bij je. Dit kan toch niet waar zijn. Geen mens kan verwachten dat je in deze hitte en in het zicht van de finish nog zoveel kilometers extra gaat lopen. Hoe moet dat nou?

Badend in het zweet schrik je wakker. Gelukkig was het maar een droom. Als je toch de Vierdaagse zou lopen is er vlak voor de eindstreep echt geen omleiding.

In je werk

Figuurlijk is er soms wel degelijk een omleiding naar de Via Gladiola. In je werk bijvoorbeeld. Je hebt een deadline te halen en ineens gaat er van alles mis. Of je krijgt plotseling de vraag van je opdrachtgever of baas of je nog ‘even’ iets extra’s kunt doen.

Eigenlijk kan dat helemaal niet, die ruimte heb je gewoon niet.

“Ik trok een streep;
tot hier,
nooit ga ik verder dan hier.

Toen ik verder ging
trok ik een nieuwe streep,
en nog een streep.

De zon scheen
en overal zag ik mensen,
en iedereen trok een streep
iedereen ging verder.”

Toon Tellegen

Waar ligt jouw streep? Wat kan er nog bij? Bedenk voordat je ja tegen iets extra’s zegt eens goed of je dat er echt nog bij wilt en kunt doen. Heb je voldoende ruimte voor onverwachte zaken?

Natuurlijk is er niks mis mee om nu en dan een topprestatie te leveren. Dat kan zelfs hartstikke lekker zijn. Als je je doel bereikt hebt (bijvoorbeeld doordat je een project tot een goed einde hebt gebracht) kan je daar net zo’n euforisch gevoel van krijgen als van het lopen over die Via Gladiola.

Maar zo’n topprestatie moet wel menselijk blijven. Het kan niet de bedoeling zijn dat je badend in het zweet wakker wordt omdat je omkomt in het werk.

Verantwoord naar je doel

Dit kan je helpen om op een verantwoorde manier je (figuurlijke) Via Gladiola te bereiken:

Vergeet vooral niet te genieten als je je doel bereikt hebt en neem daar even de tijd voor. Bij een echte Vierdaagse loop je er ook niet meteen nog een Vierdaagse achteraan ;-).

© Albertine ‘t Hoen

Lees ook: