Geven is geweldig. Door vrijgevig te zijn maak je anderen gelukkig, maar ook jezelf. Het maakt niet uit of je nou een vervelend klusje voor iemand doet, een parkeerkaartje weggeeft of royaal je kennis deelt: geven zorgt voor meer geluk bij jou en de ander.
Wie geeft wat hij heeft is waard dat hij leeft.
Je zou denken dat je nooit teveel kunt geven. Want hoe meer je geeft, hoe meer je het waard bent om te leven ;-) En hoe gelukkiger jij en anderen worden.
Teveel geven
Maar… er is een keerzijde. Je kunt ook teveel geven, waardoor je jezelf uitput of een willig slachtoffer wordt voor mensen die makkelijk nemen:
Kredietadviseur Bert is er altijd voor zijn collega’s. Met welke kennisvraag ze ook komen: Bert heeft een antwoord. En als hij het zelf niet weet, zoekt hij het voor ze op. Maar Bert doet meer: als er een spoedklus is, regelt Bert dat die tussendoor op een of andere manier gedaan wordt. En als een collega helemaal overloopt in zijn projecten, is Bert er altijd om de helpende hand te bieden. Bert weet niet anders, zo werkt hij al jaren. Ondertussen is hij er helemaal aan gewend dat hij altijd als laatste van kantoor vertrekt. Het werk moet toch af?
Als je altijd veel geeft, raak je uiteindelijk uitgeput. De balans tussen geven en nemen is zoek. Iets dat uit balans is, vreet energie.
Dan word je helemaal niet gelukkig van nog meer weggeven. Integendeel, je wordt chagrijnig en uiteindelijk loop je misschien wel vast.
Nemen kan moeilijk zijn
Het geluk valt je toe, maar je moet het wel oprapen.
Als je gewend bent om vooral te geven kan nemen hartstikke moeilijk zijn. Soms ‘vergeet’ je gewoon te nemen, terwijl het je op een presenteerblaadje wordt aangereikt. Of je durft iets niet aan te nemen, om wat voor reden dan ook.
Vind jij nemen ook lastiger dan geven? Dan kan balans je helpen:
Word je bewust van jouw balans tussen geven en nemen. Is die optimaal? Of ben jij meer een gever dan een nemer? Is dat op alle gebieden zo? Of ben je in je werk vooral een gever en kun je thuis ook nemen?
Denk aan de gever
Door iets te nemen, word je niet alleen zelf gelukkiger, maar maak je de gever ook gelukkiger. Helemaal prima toch? Dus neem die cadeautjes en hulp van collega’s gewoon aan. Daar heb je allebei voordeel van.
Ik kreeg deze week een vers gevonden klavertje vier van een klant. Daar werden we beiden helemaal gelukkig van :-)
Zeg nee
Door vaker nee te zeggen geef je niet ‘vanzelf’ van alles weg zoals Bert doet met zijn kennis. Laat een ander maar een keer ja zeggen. Zo iemand die altijd maar neemt bijvoorbeeld.
Ontvangen
Vind je nemen erg hebberig klinken? Zie het dan als ontvangen. Ontvangen klinkt veel meer als iets dat vanzelf gebeurt. Daar hoef je amper actie voor te nemen. Je hoeft het alleen maar dankbaar in ontvangst te nemen.
Aandacht voor jezelf
Geef tijd en aandacht aan jezelf en neem dat ook in ontvangst ;-) De zomer is een geweldige tijd om dat te doen. Koop bijvoorbeeld zo’n fijn boek of tijdschrift en neem de tijd om het ook echt te lezen.
Kortom: let eens op jouw balans tussen geven en nemen en breng hem meer in evenwicht.
PS Bert kreeg door minder te geven minder verstoringen. Hij kan zich meer op zijn kerntaken concentreren en is meestal bijtijds klaar met zijn werk. </p?
© Albertine ’t Hoen
Bert heet in werkelijkheid anders.