Zo gaat werken van nature

Natuurlijk werken

80 jaar is hij inmiddels. Het is hem aan te zien. De tand des tijds heeft onderhand stevig aan hem geknaagd. Hij staat hartstikke scheef en zijn kroon is er jaren geleden al uit gewaaid. Maar er wonen wél een specht en een heleboel insecten in hem.

Ondanks zijn leeftijd en alle malheur doet ie het nog prima. Hij is best vitaal en komt na een barre winter steeds weer volop tot bloei. In het najaar levert hij jaar na jaar heerlijke Notarisappels. Gelukkig maar! Want…

NB Dit artikel schreef ik jaren geleden. De notarisappel wordt steeds wrakker maar verrast ons ieder jaar weer met appels. De metafoor gebruik ik nog wel, maar mijn coachruimte is veranderd. Tegenwoordig ben ik meestal met mijn klanten buiten in beweging. Dat werkt veel fijner dan op een stoel en metaforen uit de natuur zijn binnen handbereik. Ook eens ervaren? Mail me vrijblijvend voor de mogelijkheden.

De afgelopen jaren heeft die appelboom zich ontpopt tot een heuse coachingstool ;-) Mijn coachruimte kijkt uit op die krasse knar en mijn klanten genieten er vaak van om naar die appelboom te kijken. Hij geeft rust, terwijl er toch van alles aan te ontdekken is. Je wordt vanzelf mindful van die oude boom.

Ik gebruik die boom ook graag als metafoor voor homo faber: de werkende mens. Hieronder lees je meer over de onderdelen van de boom die ik bij Werk Natuurlijk het meest gebruik.

Wortels | Hulpbronnen

Een appelboom heeft wortels die hem van water en voedingsstoffen voorzien. Dat wortelstelsel is van vitaal belang, zonder goede wortels gaat een boom snel dood.

Zo heb je als mens ook bronnen nodig die ervoor zorgen dat je gevoed wordt. Voorbeelden van die hulpbronnen zijn mindfulness, optimisme, genieten van het leven en sociale steun. In vakjargon zijn dat je job resources en personal resources. Ik noem ze voor het gemak hulpbronnen. Hier vind je artikelen over die hulpbronnen.

Die hulpbronnen zijn voor een mens van vitaal belang. Zonder die bronnen droog je op en wordt werken zwoegen. En moet je het te lang zonder hulpbronnen stellen dan ligt een burn-out op de loer.

Stam | Persoonlijke ontwikkeling

Een stevige stam zorgt ervoor dat de boom niet bij het minste of geringste omwaait. Als een boom nog jong is, heeft hij daar vaak wat hulp bij nodig. Daarom staat er dan tijdelijk een boompaaltje bij. Als de stam van de boom sterk genoeg is, kan het windpaaltje weer weg en redt de boom het verder op eigen kracht.

Bij een mens staat die stam voor persoonlijke ontwikkeling. Als je daar tijdens je leven regelmatig aandacht aan besteedt, zul je (figuurlijk) steeds steviger worden. Soms kun je daarbij wel een ‘boompaaltje’ (een coach bijvoorbeeld) gebruiken voor wat extra steun en om ervoor te zorgen dat je in de juiste richting blijft groeien. Hier kun je meer lezen over persoonlijke ontwikkeling.

Sapstroom | Energie

Voor zo’n appelboom is de sapstroom van levensbelang. Die sapstroom zorgt ervoor dat er bladeren, bloemen en appels aan de boom komen. Is er tijdelijk – bijvoorbeeld door droogte – te weinig sap? Geen nood, de boom laat gewoon zijn bladeren hangen en wacht geduldig tot de sapstroom weer op gang komt.

Bij mensen ligt het een stuk ingewikkelder dan bij bomen. Die hebben niet met een simpele sapstroom te maken, maar met allerlei energie: lichamelijk, mentaal, emotioneel en spiritueel.

Maar net als bij die boom is het belangrijk je ‘sapstroom’ in de gaten te houden. Bij te weinig energie kun je wel even doen of er niks aan de hand is, maar op lange termijn pleeg je dan roofbouw op jezelf. In deze artikelen lees je meer over je energiemanagement.

Seizoenen | Tijd

Appelboom zijn lijkt simpel. Maar je zal maar ieder najaar stipt op tijd appels aan je mens moeten leveren. Daar gaat heel wat planning aan vooraf. Je moet rekening houden met de seizoenen, want als je in het najaar nog in bloei staat kun je de oogst wel vergeten.

Ook voor mensen is tijd een schaars goed. Het helpt als je weet waar je prioriteiten liggen en wat jouw optimale ritme is. Door effectief en efficiënt te werken kun je dan je schaarse tijd zo goed mogelijk benutten. Hier kun je meer lezen over timemanagement.

Stormen en plagen | Tegenslag

Het leven van een appelboom is niet alleen rozengeur en maneschijn. Een oudere boom met een stevig wortelstelsel en een solide stam heeft weinig last van stormen en plagen. Waait er eens een tak uit, dan heeft die boom genoeg reserve om dat op te vangen.

“De natuur kijkt met afkeuring naar elke poging om iets voor niets te krijgen” – Napoleon Hill

Ook als mens word je in je (werkende) leven geconfronteerd met tegenslag en problemen. Dat is niet leuk, maar vaak achteraf wel leerzaam. Toch is het handig als je gereedschappen hebt om problemen op te lossen.

Kortom: zorg voor goede hulpbronnen, werk regelmatig aan je persoonlijke ontwikkeling en ga slim met je tijd, energie en tegenslagen om. Dan gaat werken van nature, net als bij die oude appelboom.

© Albertine ‘t Hoen

Lees ook: