Soms is het lastig om in flow te komen op je werk. Grrrr het is gewoon een zware zwoegdag :-( Dat rotprobleem schreeuwt om aandacht terwijl jij met druk bezig bent. En floep, daar gaan je gedachten naar het weekend dat nog eindeloos ver weg lijkt.
Flow, die moeiteloze concentratie waarin alles vanzelf gaat, is gewoon weg. Je komt niet lekker in je werk en je werkdag lijkt eindeloos te duren. Aan het eind van die lange werkdag ben je doodop en kom je tot de ontdekking dat je bijna niks gedaan hebt. Je hebt bij lange na niet af wat je af wilde hebben :-(
Voordelen van flow
Hoe anders is dat als je wel in flow zit. Zonder dat je er iets voor hoeft te doen komt het werk uit je handen. Je gaat zo op in je taak dat je niet eens merkt dat je trek hebt of dat het zomaar twee uur later is. Alles gaat vanzelf :-)
Flow zorgt ervoor dat je gelukkiger bent je in werk. Maar ook dat je productiviteit omhoog gaat en je veel minder moe wordt. Hoe fijn zou het zijn om vaker en sneller in flow te komen.
Het lastige is dat dat vaak ‘vanzelf’ lijkt te gaan. Alsof je er niks aan kunt beïnvloeden. Ineens lukt alles zonder dat je er enige moeite voor hoeft te doen. Maar hoe deed je dat nou? Hoe kwam je in flow?
Jammer genoeg kun je dat niet afdwingen, maar er zijn wel tips om sneller in flow te komen:
1 Een haalbaar en uitdagend doel
Een doel helpt je om in flow te komen. Is zo’n doel te groot, dan kan het je helemaal verlammen, dus bedenk voor een groot doel kleinere subdoelen. Zo heb je het vooruitzicht om echt tevreden iets af te ronden en dat helpt je om in flow te komen.
2 Vertrouw op eerder succes
Soms komt dat stemmetje: “Je kunt het niet (meer)” in volle glorie tevoorschijn. Na je vakantie bijvoorbeeld kun je het gevoel hebben dat je je werk gewoon verleerd bent ;-) Of als je een ‘nieuw’ probleem op moet lossen. Zo’n stemmetje kan zeldzaam irritant zijn en als je niet oppast ga je het nog geloven ook. Dan kom je zeker niet in flow.
Vertrouw op je eerdere successen en je hebt de slag zo te pakken. Voor je vakantie kon je prima werken, dus nu ook weer. En misschien ben je dit exacte probleem nog nooit tegengekomen, maar er zitten vast bekende elementen in.
3 Werk lang genoeg
Meestal duurt het even voor je in flow bent. Als je na 10 minuten al denkt: “Het lukt niet, ik ga maar iets anders doen”, ontneem je jezelf de kans om in flow te komen. Dus zorg dat je lang genoeg (minimaal een half uur) aan iets werkt om in flow te komen.
Ben je echt lekker aan het werk, dan heb je twee keuzes:
- Je gaat door zolang je in flow zit (of helemaal uitgehongerd bent ;-) )
- Je hanteert de kunst van het ophouden uit de regel van Benedictus en stopt bijtijds
Voor beide keuzes is iets te zeggen, dus probeer uit wat het beste bij jou past. Als je ‘beperkt belastbaar’ bent adviseer ik je bijtijds te stoppen (zet een timer), anders kan flow er voor zorgen dat je enorm over je grenzen gaat. Vergelijk het met een sporter in flow die pas na de wedstrijd voelt dat hij geblesseerd is.
4 Verlaat je comfortzone
Je comfortzone voelt prettig, maar daar word je niet gestimuleerd. Je mist de uitdaging die je nodig hebt om in flow te komen. Soms moet je echt ergens je tanden in kunnen zetten ;-) Zonder dat kabbelt het allemaal teveel waardoor je niet in flow komt.
Dus stap uit die comfortzone. Het voelt misschien even spannend, maar doe het toch. Zoek die uitdaging bewust op. Dat zal je eerder in flow brengen en meer plezier in je werk geven.
5 Drie takenlijst
Vereenvoudig je takenlijst helpt mij geweldig om in flow te komen. Een ellenlange takenlijst kan mij zo totaal verlammen dat ik tot niks komt. Laat staan tot lekker werken. Dus maak ik dan een drie takenlijst:
Maak een lijstje met maar drie taken die je vandaag (eerst) gaat doen. Zoiets als het geeltje dat je hierboven ziet. Natuurlijk heb je nog veel meer te doen maar dat komt niet op dit takenlijstje.
Die drie taken werk je een voor een af. Er mag best een simpele taak op staan: het ene succes leidt tot het andere. Een taak die je normaal als vermijding ziet kun je ook als warming-up gebruiken :-)
Komt er plotseling een urgente taak bij? Vervang dan een van de drie taken op je lijstje. Er komt dus géén extra taak bij!
6 Wissel taken af
Wissel saaie en stimulerende taken af. Bij een saaie taak daalt je adrenalineniveau waarschijnlijk. Als je daarna een stimulerende taak doet kom je weer lekker in balans. Lees meer over het in balans houden van het spanningsniveau op je werk in dit artikel.
8 Zelfaansturing
Zelfaansturing kan je helpen als je snel afgeleid raakt. Of als je het lastig vindt werk en privé van elkaar te scheiden. Zeg tegen jezelf wat je doet of gaat doen. Bijvoorbeeld als je hoofd nog thuis of op vakantie is: “Ik ga werken”. Of “Werken, werken, werken”.
Gebruik bevestigende zinnen, vermijd ontkenningen. Zeg dus niet tegen jezelf “Zit niet te lummelen”, maar “Aan de slag”. Of:
- Concentreer je
- Blijf alert
- Focus, focus, focus
- Denk, schrijf, denk, schrijf, denk, schrijf
- Ga door, blijf bezig, ga door, blijf bezig (als je een deadline moet halen)
Bedenk woorden of zinnetjes die je als een mantra kunt herhalen.
Zorg voor kant-en-klare vervangende gedachten. Als je afgeleid raakt, over iets anders gaat denken of begint te piekeren, breng je jezelf terug naar de taak waarmee je bezig bent. Daar gaat het nu om, dat is het ding van je takenlijst, dat rond je nu eerst af.
8 Piektijd
Vind je piektijd. Zoek uit wat voor jou de beste tijd is om in flow te werken. Als je na de lunch steevast indut, lukt werken meestal niet zo goed. Laat staan dat je lekker in flow komt. Let eens op op welke tijden jij het lekkerste werkt.
Benut die piektijd optimaal. In je piektijd wil je niet gestoord worden. Zorg voor de goede omgeving: schakel je telefoon uit, geen afleidende muziek, geen internet en je deur dicht. Zonder dat kun je nooit de diepe concentratie bereiken die je wilt.
9 Blijf oefenen op het bereiken van flow
Flow komt niet altijd vanzelf en soms zelfs helemaal niet. Maak daar geen drama van, maar stel je voor dat je met een serieuze speelsheid aan het werk bent:
Als je de tips volgt en gewoon volhoudt komt flow uiteindelijk toch vanzelf. Zo lijkt het tenminste ;-) En soms komt het een keertje echt niet, so what!
10 Geniet van flow
Geniet van je flow, wees dankbaar als je in flow komt en benut dat ook. Als je echt lekker aan het werk bent, kan dat een heerlijk gevoel geven. Soms niet meteen, maar pas achteraf. Maar vergeet niet daarvan te genieten! Hoe meer je dat doet, hoe vaker je in flow zult komen.
Pluk de vruchten van je flow. Je wordt niet alleen gelukkiger van flow, je wordt ook blij van de dingen die je bereikt. Als je lekker in flow werkt, krijg je veel meer af dan wanneer je iedere keer afgeleid bent. Waardeer de resultaten die je bereikt.
Tenslotte
Wil jij graag meer in flow werken, maar vind je het – ondanks de tips – lastig om dat te bereiken? Lijkt dat gewoon niet te kunnen op je werk? Of lukt het jou juist niet? Neem dan vrijblijvend contact op. Ik denk graag met je mee.
© Albertine ’t Hoen
Leestip. Sommige tips komen uit Focus Zone. Een methode om beter te presteren van Lucy Jo Palladino. In het Nederlands alleen nog tweedehands verkrijgbaar, maar de Engelse versie is makkelijk leesbaar.